2021-08-01 Lammas

01.08.2021

Půl dvanácté. Myslím před půlnocí. Retrospekce. Miluji víkendy. Dnes výročí - neděle. Neuskutečněný skyp s maminkou. Poslední dotyky, pusinky.... Mamko, kdybych věděla, že je to naposledy. Co bych asi udělala? Dopoledne jsem za tebou jezdívala. S železnou pravidelností. Vytrvale. jako by to bylo naposledy. A když to bylo naposledy, nevěděla jsem to. Sbalila jsem borůvky, blůmy, šlahačku, kus buchty pro tebe a pro někoho, kdo bude obejdovat okolo nás; vždy jsem brala pro radost, pro ochutnání. Lidé se trousili. Rádi si povídali. Rádi dostali na ochutnání. - V DD netušili, kdy přijedu. Do doby, než si to tam pozamykali. A dali lidi po zámek. A rozhodovali za ně. Touhle dobou vám zbourali nos. KHS si dala na své sgránky strašnou fotku. Strašnou. Šílenou. Zakleknutá babička, na ní tři kosmonauti. Vrazit špejli do starého nosu. Hnus. Hnůj. A ten debil v čele to dovolil. Bez informovaného souhlasu. Někdo mi tam řekl - ale né, my máme podpis NEMAJÍ. Maminko, tys´ tušila, že nemáš paměť; ve své inteligenci bylas´ obezřetná. Nedávalas podpisy. Jak často si stěžovali, že jsi na ně bylahrubá, že jsou podvodnice, ať odprejsknou. Nikdy jsi podpis nedala. A najednou - my máme podpis. Fuj! Lhaníčko, lhaní nesnáším z celého srdce. NEMÁM RÁDA PROLHANÉ LIDI! Nemají mě rádi, protože nemám ráda lhaní. Jednoduše - řeknu, co si myslím. A jedeme dál. Jenže hlupák si myslí, že mu ubližuji, že mu škodím, že, že, že... Snad je lepší, znát, na čem sem. Profesor Matějček: V rodině si odpouštíme bez omluvy. Cizí ti neodpustí ani s omlouvou. - Tak ať mi vlezu na záda. S lhaním nikam nedojdeš. 

No, tak dnes jedenáct neděl. Za týden tři měsíce. Mami, každý den tě vidím. Každý den si na tebe vzpomenu. Mám tvůj obrázek, ten veliký, na nočním stolku. Ještě ho nemám na zdi vedle taťky. Mám připravený jeden pro Denisku. Ale nejde. Tak si nechám oba. Jeden do ložnice. Jeden do pracovny. Péťův tatínek měl nesmírně moudré průpovídky. 

- Nepůjdou sem. Nepůjdou odsud. 

- Samochtějícímu se křivda neděje. 

- Dávat a ještě prosit?

https://irenkah.rajce.idnes.cz/2021-08-01_Kocouri_a_vzpominka_na_Hvezdicku_Lucinku/

Kocour tu celé dopoledne nebyl. Všechny misky vybílené. Asi ježek v noci zaúřadoval. Kocour si poměrně rychle uzvyknul na lepší stravu; už nechce dojídat po Zrzce. Na lepší se zvyká rychle. Jak byl zpočátku šťastný za všechny nedojedené Zrzčiny misky. Jak hltal... 


https://irenkah.rajce.idnes.cz/2021-08-01_Darujte%2C_nebesa%2C_rosicku_shury/

Venku po dešti. Zahrada se napila. Jedu do drogerie. Mají zinkovou mast s měsíčkem ve slevě. Chtěla jsem vymést ještě Lidl, Kaufland, ale čtrnáctá hodina - Péťa vchází do dveří. Vezu tašku kravin. Když si koupíš tři výrobky Fa, dostaneš zdarma taštičku na plavky. Hm. No jo, když já už drahně let vůbec nekupuji cizí kosmetiku. Hlavně ne Fa. Mám svou Herbalife Nutrtion. Součástky v mozku se točí na plné obrátky. Mají tu slevu na ty levné intim spraye. Jeden za třicet devět. Vybírám tři - budu s nimi osvěžovat vzduch v autě. Koukejme se, ve slevě - super drahý hedvábný lampion. (Mamka říkala - jak ona to povídala, herbávný, ne - hervábný, jako babička Jůlinka.) Ó, jak se m líbí jeho jemně kytičkovaný vzoreček! :-)

Už mi zase klimbá hlava. Jedou mi písmena. Ireno, Irenko, zkrať to a jdi spát.

vsddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaazoreček.

Nakonec mě ta sranda s mastí přišla na šestnáct stovek. Divím se. :-) Odečítají mi z aplikace asi sedmdesát korun. Paní s kočárkem, hezká, příjemná, milá, mi říká, že tak to je. Jdeme pro jednu věc a vezeme domů přívěs. 

Ano, máme se radovat z maličkostí. Mám na to, abych utrácela v drogerii.

Petroušek parkuje před domem.

- Ty máš plotnu studenou. Jedu ti ještě pro benzín.

Startuji kosmickou rychlostí. Mám od včera těsto na kramfleky. Házím zeleninku na sádlo, krůtí prsíčka. Dnes strouhám okurky na plátky. Připomíná mi to maminku. Domov. Mamka nikdy nestrouhala na nudličky. A vždycky krájela do polévky a do všeho zeleninku na malé kostičky. Když vidím někde kuchařského mistra, jak uděla frk, frk, frk a má mrkev na tři díly - prý na vývar! Tak to ne. U nás žádný vývar. Hezky přihodit domácí nudle; všechno z polévky se snědlo. Nic nepřišlo vniveč. Zahodit vlákninu z polévky? To může dělat jen blázen. 

Než mi Petroušek přivezl pohonnou věc, mám na stole.

Stolujeme doma. Letos v létě poprvé. Vždycky se snažím vysunout nás ven. Kočky zlobí. Ale strašně. Metoší jak hříbátka po celém domě. Nakrmit hladové krky. Chvíle zklidnění. Rezáček u žrádla spouští hrůzu. Jak mu chci přidat, jeho pracka nepřátelsky vyrazí. Myslí si, že se bojím. Ajá se bojím. Té jeho mrňavé pacičky. On to myslí vážně. Přitom je tak mazlivý. On si přijde pro pomazlení. A pak - buch! Nesahej mi na mašo!

https://irenkah.rajce.idnes.cz/2021-08-01_Lammas_-_dozinky/

Narazila jsem na obřad Lammas. Tak - na hojnost, radost, hodné lidi... Jdu si vytvořit oltářík s plody. Oheň - vonná tyčinky. Vzduch - peříčko. Voda - sklenice s vodou. Země - úroda. Lidi zapomněli na rituálky. Na pokoru. Na vztah ke zvířeti, k přírodě. Nemají vztah k Zemi. Zapomněli na šetření planety. Na zhmotňování zdraví. Přivolat si zdravé buňky... Ne, lidé jsou poslušni s rouškami na ksichtech. Nedodržují zákon!!! Soud rozhodl už třicet osmkrát? A moc výkonná si dělá v naší zemi tak, jak jí zaplatili. Hergot, lidi, z gaučů! Pracujeme! Pracujeme pro sebe, pro duše lidí! Vláda nedodržuje zákon. Tak aspoň vy občané! Roušky dolů. Přirostly vám k mordám? Ještě před rokem a půl jste i při chřipce na hubě měli tak akorát sopla. 

Perfektní zpráva dne:

Egypt je pro nás nejčistší nejbezpečnější země. Dovolte se mi zasmát. Egypt, kde lidé chytali průjem jak na běžícím páse... A tam je bezpečno? Aha. Zvláštní. Průjem může skončit kolapsem těla. U nás je už polovina lidí zabodnuta, jejich duše už není jejich. Už jsou pouhým robotickým číslem patřícím temnotě. A v Egyptě - řehtám se! Mají proočkovanost 2%. Slovy dvě procenta! :-)  To je vymývárna. Tak šup, šup, očkovaní do světa roznášet nemoci. My nezabodaní a zdraví - zůstaneme raději doma.

- Peťuš, já jsem koupila lampionek, ale on je bílý...

Nechce se mu. Ale než jede pro mléko, vyměňuje mi ho. Prý věděli. Dělala jsem prý velký nákup. Neplánovaný. Teď už svítí kvítkovaný. Mám z něj radost. Kočeny rozvalené na koberci. Koupila jsem dnes i koksovou rohožku s vlčími máky. Ta se jim moc líbí. Obývají ji. Maléu chlupáčkovi jsem na středu koupila hračku myšku. Hrají si s ní všichni. Ale jemu se líbí nejvíc. Hníká u ní. Bude mít památku z domova.

Jdu. Už jdu!

Dobrou noc!

P. S. U tohohle nadaného Reinhardta z Kapského Města píšu. To je sen! 

https://www.youtube.com/watch?v=ML1aONC2sSQ

https://reinhardtbuhr.bandcamp.com/?fbclid=IwAR3pDdMfe79qPpM1ucJPLoHrkNdOC32jiCBq3y0K0gG3UY1DpDxAt9f42Qo


P. S. 2

To by mě zajímalo, kde se jeho děda nacházel za 2. sv. války. Asi miloval nějakou neslavnou osobu...