Nenechejte se zmást datem. 16.10. 2018 je den založení blogu                                                                    :-) 


Píšu denní shrnutí, sloupky, deník, někdy fejetony na FB. Už víc jak rok mi lidi navrhují: Založte si blog. Neumím... Na kraji října 2018 mě na jeden den zablokovali. Nespravedlivě. Poslední kapka. Začala jsem hledat, snažit se a výsledek je tu. Budu ho vylepšovat, zkrášlovat, piplat, aby tady bylo útulno. 

6.8.2018 na terase DD. Už skoro rok zlomená stehenní kost brání v pohybu.
6.8.2018 na terase DD. Už skoro rok zlomená stehenní kost brání v pohybu.

Maminka bydlela ve svém domečku s kočkou. Hospodařila na svém. Sázela kytky, jahody, stromy. Pečovala o sádek, předzahrádku. Její domeček byl útulný. Hezky zařízený. Čisťounký. Jezdila autem. Do poslední chvíle. Začala ztrácet paměť. Jednou od nás odjížděla. Seděla v autě. Šla jsem se podívat, proč neodjíždí: 

- Víš, já chci jet k jedné známé a nemohu si vzpomenout, kde bydlí. 

Ještě jsem nebyla vystrašená... Až později. Nevěřila jsem. V DD je už asi sedmý - osmý rok. Skvělá bezkonkurenční péče. Jen ředitel je nějak divný. Chlubí se, že pracoval osm, respektive dvanáct let na kraji. Myslí si, že skvělá neracionální kuchyně je super, že praní v agresivních pracích prášcích je odpovídající hyg. normě. Schvaluje, že pan farář evangelické církve smí hřímat: Jsme bohatá země a MUSÍME do rodiny přijmout uprchlíky... Jsem v rozpacích... 


Fotka je z horkého léta 2018 u maminky. Celé prázdniny, vlastně celou dobu jejího pobytu mimo domov téměř denně pečlivě dbám o její rozvíjení, rozptylování, zlepšování zhoršující se nálady :-) Není se co divit. Milovala práci na zahradě. Svobodu, volnost. Přes den nikdy neuléhala. Nebylo přeci hotovo. Starala se o svou tříbarevnou kočku. Byla to Kočka. Já ji nazvala Micicinda. Pak jsem stejně pojmenovala naši kočičí hraběnu. 

V srpnu 2017 od nás naposledy odjela. Žhavý den. Ležela pod stromem na lehátku. Manžel ji odvezl. Zapomněla tu košilku. Netušila jsem, že se na lehátku prospala u nás naposledy. Maminka upadla. Zlomila si nohu. Od té doby se špatně hýbe. Upoutána na vozík. Všechna čest paní RHB sestře... A péči pečovatelek... Léky atrofují svaly. Lidé padají na vozíky, do lehátek... Místo aby přestali s krmením bílou moukou, ládujou je dle chuti klientů. Vždyť proč by měli měnit zavedenou a dobrou kuchyni... 


Maminčina pozemská pouť skončila. Náhle. Nečekaně. 

O mamince a jejím životě jsem za deset let téměř dennodenního dojíždění zjistila tolik informací, co za celý život ne. Chodily jsme spolu po stopách jejího dětství. Mlýn Skořípku, školu v Habřině, neznášovský hřbitov, místo jejího dětství... Někdy v dubnu 2021 mi řekla: Prosím tě, jak si to všechno pamatuješ? Ty to znáš líp než já. - Ano, na tuhle pohádku nikdy nezapomenu, mami! Děkuji za veškerou Tvou péči, pomoc, za obětavost, za ochranu, za vzdělání, život... Mami, chybíš mi!

16.5.2021

Paní Hrobská, měla jste za půl hodinky skypovat s maminkou. Ale já ji musím poslat do FN. Ona nám sklouzla z vozíku. To se stane. - Ať vás ani nenapadne ji po návratu zavřít na samotku!!! Víte, jak jste to před čtyřmi roky zvrtali, když si zlomila nohu. Žádná narkóza!!! 

21.5.2021

Ve čtvrtek 20.5. nás zavolali do FN k rozloučení. Maminka 21.5.2021 ve 4.10 hod. nad ránem vydechla po krvácení do mozku naposledy. 

Měla zdravé srdce, ledviny, v 94 letech jsme luštily křížovky. S odchodem i v tak vysokém věku jsme nepočítali. Ředitel DD neprojevil jakoukoli účast. 

Pečovatelka byla v nepravý čas na nepravém místě. 

Odskákala mamčinu smrt infarktem. 

Dopadlo to dobře. 

V tropickém červencovém dni jsem se vypravila k soudu, abych ji obhájila. Obviněn měl být systém, tedy ředitel organizace, který nezajistil včas opravu sprchy, kterou pečovatelka nahlásila týden předem.

Nejnovější články na našem satirickém dezinformačním dezolátním blogu

Co je nového ve fantaskních příbězích?

 

Nemohu dospat. Dnes se možná Žofka zbaví límce. Možná. Protože její rána je hnusná. Večer v osm naposledy jedla. Kdyby náhodou bylo potřeba revize rány. Mourkovi vysunuji misky ven. Ani se jich netknul. Jo, dřív, to jedl vždycky jen na terase. Mlsně a toužebně nakukoval dovnitř:

Krásná neděle. Náročná. Pracovní. Slunečná. Plodná. Klidná. Aktivní. Rodinná. No prostě SKVĚLÁ!

Hledejme hezké v každém dni. Chystejme si to. Těšme se. Včera jsem se dozvěděla, že v jednom podhorském kostelíčku bude koncert. Tam musím být. Prý 4 Tenoři. Moc jsem se těšila.

Mašinérie

14.03.2024

Ráno. Připíjím na nový den. To ještě netuším, jak mě rozseká. Mít tak mačetu… Ježiš, tohle ani nevyslovuj. To by se ti mohlo vymstít. Miluji svět, miluji lidi. Mírumilovná milovnice.

Krásný den. Dopoledne jsem měla volno. Venku sluníčko. Za normálního počasí bych se vydala do hor. Zatím jsme dnes uklidili lyže, hůlky, boty, přílby, chránič páteře, rukavice, ponožky...

Joj, to byl krásný den! Úterý. Žofinka už jen pět dnů a má stýžky na tahání. Občas jí sundám její cylindr z hlavinky. Už jí nedůvěřuji. Rána ji asi svědí. Hladím ji. Když je osvobozena, zadní nožénkou se drbe na hlavě. Myje se. Donekonečna si vymývá ouška, kožich. Ráda ji pozoruji.

Každý den ráno připíjím horkou vodou s citronem poctivě na nový den! Ruce s hrnečkem zdvihám směrem k smrku naproti v zahradě. S někým si musím připít, že jo, když jsem tu sama. Nejprve obstarávám kočky, pak sebe. Žofina dnes týden po operaci. Zotavuje se dobře. Včera mě obelhala – prý si nebude vůbec všímat svého zašívaného bříška, když teda...

Žofie

09.03.2024

Probouzím se pozdě. Přemýšlím, co je za den. Jestli je klid. Přemýšlím. Podle indicií zjišťuji – buď v pohodě. Sobota..

Mezinárodní den žen. Zopákla jsem si jeho vývoj. Kdy a proč. Mé generaci je spojován s červenými karafiáty a přiopilými muži na podnikové oslavě tohoto dne. Samozřejmě, že svátek je starší. Kdysi někdo ženám nakukal, aby bojovaly. Bojovaly za své volební právo. Abych pravdu řekla, už mnoho let bych své volební právo přenechala svému manželovi. Ne,...